Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Aπό την Δρ Βασιλική Βούργα, Αλλεργιολόγο παίδων & ενηλίκων, Συνεργάτιδα του Ιπποκράτειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου, τηλ 99-221598. Τις τελευταίες δεκαετίες τα αλλεργικά νοσήματα παρουσιάζουν παγκόσμια έξαρση, με επιπολασμό που αγγίζει το 45% σε πολλές χώρες (WHO & International Academy of Allergology). 

Τα αλλεργικά νοσήματα, δηλαδή κατά κύριο λόγο η αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα (κν. Έκζεμα) και η κνίδωση σήμερα συνιστούν ολοένα σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας που δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα μεγιστοποιηθεί.

Οι γνώσεις που έχουμε σήμερα για τις αλλεργίες, δυστυχώς τις κατατάσσουν στα πιο πολυσυστηματικά νοσήματα με πρώιμη έναρξη και προοδευτική εξελικτική πορεία (allergy march). Οι αλλεργικοί ασθενείς φέρουν το κατάλληλο γενετικό υλικό (γονίδια) που τα χαρακτηρίζει ως άτομα υπερευαίσθητα, ικανά να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους, με ξένες ουσίες προς τον οργανισμό τους. Ανάλογα με το περιβάλλον, τη διατροφή, την έκθεση σε ρυπαντές της ατμόσφαιρας, σε μικροβιακές λοιμώξεις, συχνή χορήγηση αντιβιοτικών, αντιπυρετικών και άλλων φαρμάκων, και την κατάσταση του ανοσοποιητικού του το γενετικά προδιατεθειμένο άτομο θα αναπτύξει ή όχι αλλεργικά συμπτώματα. Τα πιο συνήθη αλλεργιογόνα είναι οι γύρεις, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, το τρίχωμα-σάλια-ούρα των ζώων, οι μύκητες, οι τροφές, το δηλητήριο των υμενοπτέρων (μέλισσες, σφήκες), τα φάρμακα και τα χημικά. Όλες αυτές οι ουσίες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω εισπνοής, κατάποσης, τσιμπήματος, επαφής με το δέρμα ή ένεσης.

allergic des inner

Η αλλεργία χαρακτηρίζεται από μια αντίδραση υπερευαισθησίας που εμφανίζεται μετά από την επανέκθεση του ατόμου στο αλλεργιογόνο, με συνέπεια την απελευθέρωση φλεγμονωδών μεσολαβητών και την πρόκληση συμπτωμάτων.

Σήμερα η θεραπευτική αντιμετώπιση των αλλεργικών νόσων γίνεται με τη χορήγηση ειδικών αντιφλεγμονωδών & αντιισταμινικών φαρμάκων που δρουν συμπτωματικά και εν μέρει θεραπευτικά. Το θεραπευτικό gold standard των αλλεργικών νοσημάτων είναι η ειδική ανοσοθεραπεία (αντιαλλεργικά εμβόλια), στις 3 υπάρχουσες μορφές της ( κλασσική ενέσιμη, υπογλώσσιες σταγόνες, υπογλώσσια χάπια). Η ειδική ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική, προς το παρόν, πραγματική θεραπεία που παρεμποδίζει την εξέλιξη της αλλεργίας και επιφέρει αντικειμενική ανακούφιση στους ασθενείς. Πολλά υποσχόμενη είναι πρόσφατα η anti-IgE θεραπεία.

Μελλοντικοί θεραπευτικοί στόχοι της Αλλεργιολογίας είναι:

· Η παρασκευή αντιαλλεργικών εμβολίων για τις τροφικές αλλεργίες & κυρίως για τους ξηρούς καρπούς, που αποτελούν μείζονα μάστιγα, δυνητικά θανατηφόρα, της εποχής μας.

· παραγωγή γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων με αυξημένες ικανότητες παραγωγής προβιοτικών και κυτταροκινών που δρουν ανασταλτικά στην αλλεργική φλεγμονή.

· Γονιδιακές- DNA- παρεμβάσεις (τροποποιήσεις) για την οριστική θεραπεία των αλλεργικών νοσημάτων.

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ, ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ.